tirsdag 10. april 2012

Gudsord uke 15 - 2012


Den danske filosofen Søren Kierkegaard skrev ei bok med tittelen «Liljen på marken og fuglen under himmelen». Tittelen er hentet fra Matteus 6, der Jesus minner om at både liljene på marken og fuglene under himmelen lever bekymringsløst i forhold til at de verken sår, høster eller samler i hus, men Gud sørger likevel for dem.
Det er vel ingen av oss som aldri har vært bekymret for noe. Det er vondt å være bekymret. I vårt samfunn har de fleste mye mer enn vi trenger for å ha det bra. Likevel er vi ikke tilfreds. Vi har stadig nye bekymringer. Guds barn er ikke noe unntak. Bibelen sier det rett frem: Vær ikke bekymret! Ordene går som en rød tråd gjennom hele Bibelen. Hva betyr det for meg når Gud sier at jeg ikke skal bekymre meg? Er det sånn at jeg tror at jeg må takle alt som skjer på egen hånd? Gud sier at vi skal stole på han, og han alene. Vi skal sette vår vei i hans hånd, så tar han seg av oss.

Bekymringer får vi når vi tror at vi bare kan stole på oss selv. Derfor er budskapet i Matteus 6, om ikke å bekymre seg, noe av det mest trøstefulle i Bibelen. Samtidig er det også noe av det vanskeligste. Det å overlate alle ting til Gud, hver dag, strir mot min såkalte «sunne fornuft».

Se på fuglen og liljen i lys av Jesu ord. Hva handler det om? Jo, det handler om hva det vil si å være menneske. Det store spørsmålet er: Lever vi livet kun i relasjon til oss selv, eller i et nært og fortrolig forhold til Jesus? Fuglen og liljen er brukt for å gi oss undervisning fra naturens side i hvor viktig det er for Guds barn ikke å bekymre seg. Søren Kierkegaard sier det sånn: ”Fuglen tier og bier: den vet, eller rettere, den tror fullt og fast, at alt skjer i sin tid, derfor bier fuglen. Men den vet at den tilkommer ikke å vite tid eller dag, derfor tier den ... Slik også med liljen, den tier og bier. Den spør ikke utålmodig ”når kommer våren?” For den vet at den kommer i den beleilige tid, den vet at det var minst tjenlig for den selv om den fikk lov til å bestemme årets tider ... Så kommer da øyeblikket, og når så øyeblikket kommer, så forstår den tause lilje, at nå er øyeblikket og den benytter det”.

Du kan stole på at Gud har kontroll! Han har lovt å være med i alle dager, alle slags dager. Gud sier ikke at når du blir gammel og grå i håret, da må du klare deg selv. Nei, han vil være med og bevare sitt folk gjennom alle dager og i alt de måtte møte. Derfor kan du trygt ta med deg Bibelens ord i Fil 4,6: - Vær ikke bekymret for noe, men la i alle ting deres bønneemner komme fram for Gud i påkallelse og bønn med takk.

Ha ei velsignet uke!

Ingrid Bergquist
diakon