tirsdag 31. juli 2012

Aksjer i menneskers liv


 Gudsord av sokneprest Sven Becker uke 31

Har du også kjøpt noen? Jeg tenker på aksjer som får sin verdi av hvor mye dine naboer, kjente, ukjente, venner og grupper legger ut på nettet. Dette har blitt så populært at man nærmest uten forbehold legger ut ferieplaner, personlige relasjoner, skjellskommentarer til venn og uvenn... Og i det hele tatt.

På en måte har jeg kommet over den første forundringen over hvorfor disse sosiale digitale nettverk har blitt så betydningsfulle i menneskers liv, nesten for alle aldersgrupper...

Men så skjer det noe i tillegg når det går an å kjøpe seg andeler av et fenomen som er basert på menneskers utlevering. For: hadde ikke folk kasta rundt seg med følelser, og enda mer med kjedsomme (lure)spørsmål - hvem hadde orket å betale penger for dette? Og i det hele tatt: da det for en stund tilbake gikk rykter om at dette nettvket skulle ta betalt for å være medlem - da var det ramaskrik overalt... Men å kjøpe aksjer er greit!?

Det burde allikevel ikke være så fremmed å investere i mennesker og deres liv - særlig for kristne. Har ikke vi blitt overbevist om at det finnes en Gud som gir så mye, sitt alt, sin eneste - som ikke bare kjøper aksjer men setter alt på spill. Den jødiske filosofen Hans Jonas har beskrevet det slik: Gud gir alt, setter alt på ett kort, risikerer sin fremtid ved å gi seg selv til menneskene.

Mens aksjonærene håper å få ut penger og avkastning ut av menneskers liv (dvel gjerne to sekunder til ved de ordene), noe som kan telles i kroner og øre - hva er svaret på hvorfor vår Gud investerer i våre liv?

Det finnes mange svar på dette som jeg vil anse som tro-verdige. Her er mitt: Gud har ikke mistet verken tro eller håp på at hans skapelse skal kunne forbli det det var skapt til: å være god. Psykologien har omsider funnet ut at det er viktig med positiv bekreftelse, positiv interesse i andres liv, og særlig de livene vi er glade i og opptatt av. Da er det ikke så rart at Gud som har skapt oss i sitt bildet visste dette fra begynnelsen av.

Det hele koker til sist ned til et gudsbildet som handler om storhet, oversikt og omsorg. Den som er gitt til å tro får hvile i dette.

Men hva er egentlig den store forskjellen mellom facebook-aksjonærene og Gud? Aksjonærene har gitt sine penger for å få mer ut av de... Mens Gud elsker så mye at han gir... og gir... og gir...