torsdag 5. desember 2013

GUDSORD UKE 49


«VELKOMMEN HIT, JESUS!»

Sist søndag feiret vi 1. søndag i advent og gikk inn i adventstida. Førjulstida er begynt, juleforberedelsene står for døra. Og hyggelig er det å gjøre i stand til jul selv om vi i de siste generasjoner er blitt flinke til å ta jula så på forskudd at noen er «luta lei» den før den begynner!

Mange gir handsstanden og restaurantnæringen skylda for dette. Selv tror jeg vi også må gå i oss selv og ransake oss selv om det ikke er blitt slik fordi vi nettopp vil ha det slik! Men slik behøver det ikke å være!

I år er for øvrig adventstida kort siden julaften kommer tirsdagen etter julaften. Den korteste adventstida var vi når julaften og 4. søndag i advent faller sammen. Og når julaften faller på en lørdag er den nesten ei uke lengre.

I kirka forbereder vi oss også, til jul: Vi trener på å ønske velkommen «han som kommer». Selve ordet advent er avledet av et latinsk partisipp som betyr nettopp det.

Og da det er Jesus vi venter på, for det er han som kommer!

I adventstida trener vi på å ønske Jesus velkommen. Det var han de ventet på og lengtet etter, han som profetene i Den gamle testamente vitnet om på forhånd

Og Jesus red inn i Jerusalem, rettnok beskjedent på et esel, og ble ønsket velkommen av en stor folkemengde med hyllingsropet «Hosianna.., velsignet være ham som kommer»! Det er ikke sikkert de var klar over betydningen av ordet «Hosianna». Men det betyr: «Herre, frels oss». Og det var det Jesus skulle fullføre i Jerusalem den siste påsken. Ved det som der skjedde, ved sin lidelse og død åpnet Jesus veien til Gud for menneskene i sin samtid og for oss alle.

Og Jesus fortsetter å komme! Vi ønsker ham velkommen hver søndag når vi samles i Guds hus, i kirken. Hit kommer han. Her handler han med oss. Her er Kristus nærværende gjennom sitt ord og sitt bord. Her får vi møte ham. Her får vi ta imot ham.

Derfor ønsker vi også Jesus velkommen denne adventstida. Og vi vil gi han plass, oppmerksomhet og tid.

Og får det skje, vil vi også kunne ta imot budskapet og Jesu Kristi fødsel på en bedre og dypere måte.

Derfor: God adventstid og God jul!’
Derfor sier vi: «Velkommen til oss, Jesus. Velkommen hit!»
Prost Olav Holten