onsdag 12. november 2014

GUDSORD UKE 46
Jeg synger meg en blå, blå salme..

Kjærlighetssangene kan vi. De sang vi friskt i ungdomstida da håpet var lysegrønt og livet lå så deilig åpent foran oss. Livet har gitt oss noen skrammer og kanskje noen store motbørsvinder siden da. Men vi skal fortsette å synge kjærlighetssanger og fortsette å tro på den. Kjærligheten altså.

Men hva synger vi når livet går i moll? Hva synger vi når sterke motbørsvinder er i ferd med å feie oss over ende? Hva synger vi når vi mister noen av våre kjære? Hva synger vi når livet går i krøll og kanskje livet føles meningsløst? Er det da tid for å synge en blå salme?

Salmer har vært sunget i generasjoner. Vi har sunget i glede og takknemlighet over det nyfødte barnet som blir båret av gode hender til dåp. Vi har sunget for hvitkledde konfirmanter som forventningsfulle ser livet åpne seg for dem. Vi har sunget i kjærlighetens navn når to mennesker har sagt sitt endelige store ja til hverandre. Glede. Kjærlighet. Takknemlighet til Gud som gir. Takknemlighet til Jesus som frigjør.

Og i møte med ei kiste, i møte med den store sorgen. Ei salme i moll. Om sorg. Om trøst. Om håp.

Det har vært en stor glede å åpne den nye salmeboka. Mange av de gode, gamle og slitesterke salmene skal vi bære med oss fortsatt. Men vi skal få glede oss over nye melodier og tekster som gir språk til vår tid. Her er Kari Bremnes sin dåpssalme, her er bror Ola sin nye melodi til en Petter Dass-tekst og vår egen nordnorske lyriker Helge Stangnes som har fått satt melodi til sin tekst ” Du som styre straum og vind..”

I helga i overgangen mellom november og desember skal salmeboka synges igjennom. På tv. Sakte-tv på NRK 2. 899 salmer fra fredag til søndag. Og i Hadsel fortsetter vi salmesangen mandagen i fortsettelsen.  Men da skal vi ikke se på. Da skal vi synge selv.

Og i disse tider da vi i våre kirker har minnet dem vi savner:
Jeg synger meg en blå, blå salme
til deg, du Hånd som sanker og som sår
og senker deg med signing over jorden
med legedom for alle våre sår.
Som byr oss rette ryggen,
stå opp og gå i strid.
Med løftet hode skal hver sjel
gå inn i Herrens tid.
Så synger vi vår salme.

Kjersti Bildøe Ryan
prestevikar/ fung. sokneprest i Hadsel