mandag 15. desember 2014

GUDSORD UKE 50TILGIVELSE ETTER SHAKESPEARE

Efeserne 4,32.
Vær gode mot hverandre, og vis medfølelse, så dere tilgir hverandre slik Gud har tilgitt dere i Kristus.

Jeg og mange andre ble inspirert av Shakespeares' stykke "Stormen", som Nordland Teater nylig kom til Vesterålen med. Det var flott gjort, og hadde et viktig tema: Tilgivelse. 
Shakespeares stykke ble skrevet i England i en tid da alle kjente til verset over, som del av en felles kultur. Og det er inspirasjon for plot og løsning i stykket. 
Også i dag er det godt å få en påminnelse om tilgivelsens nødvendighet. Og nå i førjulstider: - at grunnen til at Jesus kom til jorda som et lite barn i jula, var å bli han som skulle ta offerrollen i påskenhistorien. 
Slik at vi kan få tilgivelse. For det trenger vi, alle som en. De som kaller seg kristne tror ikke at de er bedre enn andre. Slik noen sier av og til.
Nei, de har jo nettopp innsett at de virkelig trenger tilgivelse. En tilgitt synder har fått fred med Gud og mennesker. Det trenger vi alle.
Det var det Prosperos innså, da han tilga dem som hadde syndet mot han og tatt fra han alt.

Men noen ganger er det ikke så enkelt. For vi har vel alle truffet noen på vår vei som ikke er så lett å omgås. 
De er ikke så glatte å komme forbi. Heller som borrelås. Kanskje de kommer med fordekte eller åpne fornærmelser, mens de tråkker inn i intimsonen. De tar piffen ut av oss.
Hvis det er noen på jobb, skole eller i slekta, så må vi jo omgås dem. 
Da er det er ikke lett å gjøre som Jesus sier til disiplene: Tilgi, ikke bare sju ganger, men sytti ganger sju. Han mente en uendelig rekke ganger.
Vi klarer det ikke av oss selv. Våre skrøpelige menneskehjerter klarer jo ikke engang å elske våre nærmeste og kjæreste slik vi burde. Vi krangler og misforstår de nærmeste vi har rundt oss hjemme. Vi trenger alle mer medfølelse og kjærlighet. 
Den eneste uutømmelige kilden til kjærlighet er hos Gud. Og når vi innser at VI selv trenger tilgivelse, kan vi begynne å be om at han hjelper oss tilgi andre også.
Solgunn Jensen
menighetspedagog